Jeden tani składnik zamienia tę sałatkę w sycącą przekąskę. Jem ją, gdy chcę ciut schudnąć

Dodano:
Sałatka z soczewicą Źródło: Shutterstock / nesavinov
Lubię pożywne wersje warzywnych sałatek, bo często jem je zamiast obiadu czy kolacji. W sumie wystarczy dodać jeden sycący, zdrowy dodatek, a sałatką można się najeść i wcale po niej nie przytyć.

Sałatki są bardzo zdrowe, zwłaszcza gdy bazują na warzywach. Dzięki temu nie dostarczają wielu kalorii, obfitują za to w błonnik, witaminy, sole mineralne i składniki bioaktywne. Jeśli jednak chcecie nasycić się sałatką, wzbogaćcie ją w pożywny dodatek. Dobrze jednak by nie ociekał tłuszczem, jak boczek, a był wartościowy. Może to być np. ryba wędzona lub z puszki, chude mięso lub warzywa strączkowe. Taka sałatka każdemu wyjdzie na zdrowie.

Wartość odżywcza soczewicy

Do mojej sałatki najczęściej dodaję soczewicę. A to dlatego, że to warzywo strączkowe jest niezwykle zdrowe i wartościowe. Przede wszystkim obfituje w pożywne białko, które jest w stanie nasycić tak, jak mięso. A przy tym nie dostarcza niezdrowego tłuszczu i cholesterolu. Na dodatek soczewica jest bogata w błonnik, który wspomaga przemianę materii. W jej składzie znajdziemy też dużo kwasu foliowego i witamin z grupy B. Te z kolei dobrze wpływają na układ nerwowy, metabolizm i skórę. Warzywo to zawiera też dużo żelaza, fosforu i cynku. Dzięki temu wzmacnia i zwiększa odporność.

Jak zrobić sałatkę z soczewicą?

Przygotowanie tej sałatki jest proste i szybkie. Wystarczy oczyścić i pokroić warzywa, dodać do nich soczewicę i całość doprawić. Zwykle zajmuje mi to nie więcej niż 15 minut.

Przepis: Sałatka z soczewicą

Kolorowa sałatka z ogórka, papryki i soczewicy

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
175 w każdej porcji

Składniki

  • 1 ogórek sałatkowy
  • 1 czerwona papryka
  • 1/2 cebuli
  • 1/2 szklanki soczewicy konserwowej
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka świeżej, posiekanej kolendry
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Krojenie warzywOgórek umyj, wytrzyj, przekrój go wzdłuż na cztery części, a potem pokrój go w kostkę. Paprykę umyj, oczyść z nasion i białych błon, pokrój w średniej wielkości kostkę. Cebulę obierz, pokrój w kostkę.
  2. Wykańczanie sałatkiPokrojone warzywa umieść w salaterce. Dodaj do nich osączoną soczewicę i posiekaną zieleninę. Sałatkę dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Polej oliwą, wymieszaj.

Jak ugotować soczewicę?

Robiąc sałatkę z soczewicą, zazwyczaj sięgam po soczewicę ze słoika. Jest ona już ugotowana i od razu można ją jeść. Jeśli jednak mam trochę więcej czasu, sama gotuję soczewicę. Jest to bardzo proste, a soczewica z pewnością bardziej naturalna, niż ta konserwowa. Do sałatki używam zwykle soczewicy zielonej lub brązowej, bo te nie rozpadają się w czasie gotowania.

By ugotować soczewicę, biorę szklankę suszonych nasion soczewicy i je płuczę. Potem wsypuję do garnka, zalewam 2,5 szklankami wody i całość zagotowuję. Wtedy dodaję trochę soli i listek laurowy i gotuję soczewicę zieloną 20-25 minut, a brązową 25-30 minut. Odcedzone warzywo studzę. Część ugotowanej soczewicy dodaję od razu do sałatki, a resztę wsypuję do słoika, zamykam i wstawiam do lodówki. Zużywam ją w ciągu 3-4 dni.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...